Brodo is Italiaanse voor boullion. In essentie vang je de smaak van groenten en/of kip, kalf, rund of whatever in vloeibare vorm. Dat kost niet veel moeite; dat kost vooral tijd. In die tijd kun je gewoon andere dingen doen, hoor! En je wordt beloond met een onmisbaar basisingrediënt/smaakmaker.
Pak je grootste kookpan tevoorschijn: hoe meer je maakt, hoe gemakkelijker. Als je restjes invriest heb je altijd een voorraad.
Hak geurige groenten en kruiden grof: wortel, ui, bleekselderij, venkelknol, paddenstoelen, selderij, laurier, rozemarijn, tijm, peperkorrels, stukje korst van de Parmezaanse kaas…. (niet doen: koriander). Zet de pan op laag vuur en laat de groenten en kruiden zweten. Zo komen de essentiële oliën vrij, die het water de smaak gaan geven.
Voeg eventueel de kipdelen (vel en bot geven meeste smaak) toe, rauw of gebraden. Kalf – en runderbotten moet je van tevoren goudbruin braden.
Top af met voldoende koud (!) water en breng langzaam aan de kook. Heel belangrijk is dat je de vloeistof zachtjes laat pruttelen: plop, plop… Te hard borrelend koken zorgt voor een troebele en minder smakelijke bouillon.
Groentebouillon is binnen het uur klaar. Bouillon met vlees duurt meestal 2 à 3 uur. Giet de vloeistof door een fijne zeef in een schone pan. Nu doe je pas het zout erbij en proef, proef, proef tot het smaakt zoals jij wilt.
Gebruik het voor soepen, risotto, stoofschotels, etc.