Een smeuïge, zesty cake, vrij van meel (gluten) en vet. Je gebruikt hele sinaasappels met schil en al. Daardoor krijg je een ‘volwassen’ smaakje, zonder dat er alcohol in zit…!
Zet drie hele sinaasappels onder water en kook tot ze zacht zijn, ongeveer 1 uur. Laat ze afkoelen in een vergiet en bewaar het kookwater. Knijp de sinaasappels voorzichtig uit boven het kookwater door een fijne zeef. Voeg 100 gram kristal suiker toe aan het ‘watersapje’ en reduceer tot een siroop. Zet opzij.
Maal in een keukenmachine de uitgeknepen sinaasappels tot een fijne pulp.
Maal 250 gr blanke amandelen tot een fijn meel. Meng 1 theelepel bakpoeder en 225 gram poedersuiker door het ‘meel’.
Meng nu in een grote kom met een spatel de pulp, het meelmengsel en 5 hele eieren tot een glad deeg. Giet het deeg in een dichte, ingeboterde bakvorm van 26 cm diameter.
Bak af in de oven op 160c tot goudbruin. Laat de cake afkoelen in de vorm. Een hele nacht rust doet de smaak goed. Stort de taart dan op een bord. En serveer met de siroop en eventueel een blobje crème fraîche.