Walnoot amandeltaart met amaretto

Dit is een heerlijke cake met amandelen en walnoten als basis. Wees royaal met de amaretto, want die versterkt de notige smaak en maakt de taart feestelijk!

walnut cake

Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een taartvorm van 26 cm doorsnede in en bestuif hem met bloem.

Doe de volgende droge ingrediënten in een kom en mix goed door elkaar met de hand: 380 gr gemalen blanke amandelen,  200 gram walnoten uit de dop,  100 gr tipo 00 bloem,  1/2 theelepel bakpoeder. Zet opzij.

Klop vervolgens 380 gr zachte roomboter en 380 gram fijne kristalsuiker licht en luchtig met een keukenmachine. Schraap tussendoor de massa bij elkaar met een spatel, zo krijg je uiteindelijk een betere menging van boter en suiker. Meng er 2 zeer fijn kleingesneden verse vanillestokjes door. Klop er één voor één 5 hele bio eieren door totdat je een samenhangend mengsel hebt.

Meng nu je droge mix door het botermengsel met een spatel. Hou de lucht erin door een ruime vouwbeweging. Voeg er ondertussen een ruimhartige scheut amaretto bij, zo’n 125 ml.

Schenk het deeg in de taartvorm en bak de taart 1 uur in de voorverwarmde oven of tot hij goudbruin gaar is. Steek er een satéprikker in; komt die er schoon uit, dan is de taart gaar.

Prik een aantal gaatjes in de taart en besprenkel hem nog eens met een gulle scheut amaretto.

Laat hem op een taartrooster afkoelen.

Voor extra smaak kun je de cake afmaken met een glazuur van 200 gr pure chocolade (minimaal 70% cacaobestanddelen) en een klont boter van 50 gr. Smelt de chocolade en boter in een kom boven een pan zacht kokend water. Giet het langzaam over de cake en strijk glad met een spatel.